top of page

Omroep Zwart | 50 minuten | 1 aflevering

Nelson Mandela: Hoop of Hype

Op 5 december 2023 is het exact tien jaar geleden dat Nelson Mandela overleed. Voor Akwasi en Gianni, jeugdvrienden en initiatiefnemers van Omroep ZWART, reden om te kijken naar wat er vandaag de dag over is van zijn idealen. “We herinneren ons Mandela als de man die apartheid beëindigde en Zuid-Afrika veranderde in de regenboognatie”, vertelt Gianni. “Maar als je kijkt naar de huidige staat waarin de wereld verkeert, kun je je afvragen of het een utopie is gebleken. Met deze documentaire willen we zowel de iconische man eren en tegelijkertijd een kritische blik werpen op zijn erfenis.”

 

Tijdens hun reis door Zuid-Afrika komen de boegbeelden van Omroep ZWART confronterende feiten tegen. Zo verdient een witte Zuid-Afrikaan nog altijd drie keer meer dan zijn zwarte landgenoot, terwijl meer dan 90 procent van de bevolking zwart is. Ook staan ze verstelt als ze zowel jonge als oudere zwarte Zuid-Afrikanen ontmoeten die openlijk terugverlangen naar de apartheid. De documentaire probeert antwoord te geven op de vraag in hoeverre gelijkheid is behaald, en verkent welke kansen er zijn voor een volgende generatie om het tij te keren.

 

“Ondanks de pijnlijke waarheden bleek onze zoektocht toch ook een verhaal vol inspiratie”, laat Akwasi weten. “Mandela’s visie op een vreedzaam samenleven, ongeacht huidskleur, religie, geslacht of seksuele voorkeur, is een boodschap waar velen kracht uit halen. Juist in tijden zoals deze. We willen niet wegkijken van de soms confronterende realiteit, maar juist de verhalen blootleggen waar we van kunnen leren en groeien.”

 

Tegen de achtergrond van Zuid-Afrika, een land dat nog steeds wordt verscheurd door ongelijkheid en waar zelfs Nelson Mandela niet meer heilig is, verkennen Akwasi en Gianni alle sociale lagen van het land, en gaan met bewoners in gesprek over de huidige betekenis van Mandela en zijn gedachtegoed.

Nelson Mandela: Hoop of Hype terugkijken?

bottom of page